Vedsted Landbohjems historie

Vedsted Landbohjem har levet en omtumlet tilværelse. I dag fungerer det som selskabslokaler og kursussted.

Danske møder
– Landbohjemmet blev bygget i 1906. Det var tysk tid, og tyskerne brød sig ikke om, at der blev holdt danske møder på Sluk-Efter Kro. Derfor byggede man Landbohjemmet, så man kunne holde de danske møder der.

Under anden verdenskrig fik tyskerne dog mistanke om, at stedet blev brugt til at huse modstandsbevægelsen - og det gjorde det da også.

Tyskernes mistanke førte til at de forstyrrede en festlig aften for Vedsted-borgerne. Tyskerne fandt nogle ting under scenen – krudt og lignende.

Under krigen fejrede man hvert år Kong Christian X’s fødselsdag den 26. september på Vedsted Landbohjem med et kaffebord. Men i 1944 blev stedet omringet af tyskerne. Nogle af de gamle borgere i Vedsted har fortalt mig, at det blev en lang og hård aften. De sad her med hænderne over hovedet, og de fik heller ikke lov til at gå på toilettet og så videre

Frihedskæmper døde
I forbindelse med den aften blev der også løsnet skud. Frihedskæmperen Hans Andersen blev ramt, og han døde nogle dage senere af sine kvæstelser, fortæller en mindeplade på Vedsted Landbohjem.

En anden mindeplade fortæller, at Landbohjemmet blev genopført i 1950. Få dage efter gidseltagningen på landbohjemmet den 26. september 1944 sprængte tyskerne nemlig Landbohjemmet.

Det blev fuldstændig jævnet med jorden.

Selskabslokaler og kursussted
Jeg købte Vedsted Landbohjem i 2008. Jeg skulle bruge mere plads til mine konsultationer indenfor psykoterapi. Jeg valgte samtidig at bevare landbohjemmets forsamlingshusagtige funktioner. Borgerne kan derfor fortsat leje huset til familiefester eller kaffebord og virksomheder kan for eksempel leje det til kurser, konferencer og lignende.

Åge Hansen

Læs artikel om historien på jv.dk

Kontakt Vedsted Landbohjem

Vil du reservere lokale eller høre mere om hvad vi kan tilbyde, så er du velkommen til at kontakte os.
Telefon: 23 60 56 35
Email: post@vedstedlandbohjem.dk