OM HUSET

Kom bag facaden og læs om hele den spændende historie omkring Vedsted Landbohjem her

Vedsted Landbohjem er oprindeligt bygget i 1906. Det var en tysk tid, og tyskerne brød sig ikke om, at der på det tidspunkt blev holdt danske møder på Slukefter Kro, og derfor byggede man Landbohjemmet, så man der kunne holde de danske møder.

Under besættelsen 1940-1945 blev Landbohjemmet, udover af sognets beboere, også brugt af modstandsbevægelsen. Tyskerne fik mistanke om dette og omringede Landbohjemmet om aftenen d. 26. september 1944, mens byens borgere fejrede Kong Christian X’s 74 års fødselsdag.

Tyskerne fandt under denne razzia våben og ammunition som var skjult under scenen på Landbohjemmet. Alle mænd som befandt sig på matriklen blev tilbageholdt, og kvinderne blev sendt hjem. En frihedskæmper blev genkendt og anholdt, og blev under flugtforsøg skudt og såret og døde nogle dage senere af sine kvæstelser.

Tyskerne sprængte Vedsted Landbohjem i luften d. 28. september 1944, og det blev herefter, med støtte fra Fondet til fædrelandets vel, gaver fra nationale foreninger og indsamling fra sognets beboere, genopført til minde om Kong Christian X, frihedskampen 1940-1945 og danskheden i Sønderjylland med en stor indvielse d. 12. december 1950.

I årene 1950-1955, efter genopførelsen, blev der bl.a. gennem støtte fra Ny Carlsbergfondet skabt et unikt kunstværk i lokalet “Genforeningsstuen” eller “Den sønderjyske stue” på Vedsted Landbohjem.


Kunstværkerne er der stadig den dag i dag i en forholdsvis pæn stand, og består af i alt 12 oliemalerier af Victor Haagen-Müller på lærred fastgjort på væggen af forskellig størrelse helt op til 2,80 m x 1,82 m med sønderjyske motiver.


I et andet lokale kaldet “lille sal” sidder to sten-mindetavler, der beskriver ovenstående historie i kort form – Bombningen af Landbohjemmet, en modstandsmands fald og genopførelsen.

Landbohjemmet er et fantastisk byggeri og ligger centralt i Vedsted på en stor hjørnegrund i det

første vejkryds kort indenfor byskiltet, når man ankommer til Vedsted fra øst – lige over for

Fælleshuset, børnehaven, Det Grønne Hjørne og 50 meter fra købmanden – Letkøb Vedsted.


Landbohjemmet er i grundplan 460 m2 og har tre sale udover “Genforeningsstuen” / “Den

sønderjyske stue”, scene i den store sal, et stort anretterkøkken med alt hvad man skal bruge, gode toiletforhold, og så ligger det på en næsten 6000 m2 stor grund. Udover dette er der en privat

lejlighed på 1. sal og ca. 350 m2 kælder.

Landbohjemmet har gennem tiden haft stor betydning for lokalbefolkningen, og har været ejet både af en andelsforening, hvor forskellige forpagtere har drevet både restaurant og krostue på stedet, og af private, som har drevet det som forsamlingshus med lokaleudlejning til fx lokale beboere, lokale foreninger samt til kursusvirksomhed m.v.

I 2020 blev Vedsted Landbohjem solgt til et firma, som udelukkende brugte Landbohjemmet som

firmadomicil, uden den almene mulighed for at benytte lokalerne, som der ellers altid har været

gennem tiden.


Pr. 1 oktober 2022 har tre ægtepar/familier med stærk tilknytning til lokalområdet i fællesskab og med private midler, således købt og overtaget Vedsted Landbohjem, for igen at bringe det tilbage som forsamlingshus og samlingspunkt for byen og nærområdets beboere i mange forskellige sammenhænge såvel i privat- som foreningsregi.


Vi håber at se Jer i fremtiden på Vedsted Landbohjem

Med venlig hilsen


Jens Sand Michaelsen

Torben Sejr Poulsen

Jakob Nicolai Mortensen

Hanne Mortensen Michaelsen

Susanne Poulsen

Sanne Teilmann Mortensen